Do te pysznej sałatki nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników, a efekt jest zawsze niezmiennie obłędny. Potrzebujesz zaledwie kilku niedrogich produktów, żeby zrobić efektowną sałatkę, która pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Jest to obowiązkowa pozycja w moim świątecznym menu. Moi goście są zawsze zachwyceni i proszę o przepis.
Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
3 marchewki
-
6 jajek
-
500 g fileta piersi kurczaka
-
2 czerwone cebule
-
twardy żółty ser
-
pomidorki koktajlowe (według uznania)
-
pęczek ulubionych ziół
-
340g kukurydzy w puszce
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
75 ml wody
-
czarne oliwki (według uznania)
-
czerwona papryka (według uznania)
-
majonez
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Obierz cebulę i pokrój ją w pół piórka. Włóż do wygodnej miski i dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy i wodę. Dokładnie wymieszaj i następnie odłóż na 15 minut.
Fileta z piersi kurczaka ugotuj do miękkości. Gdy mięso wystygnie, pokrój je w drobną kostkę.
Posiekaj pęczek ziół.
Marchewki ugotuj i jak wystygną zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz, przekrój każde jajko na pół i oddziel białko oraz żółtko. Weź tarkę i białka zetrzyj na grubych oczkach a żółtka na drobnych oczkach.
Na drobnych oczkach tarki zetrzyj także ser.
Zacznij układać warstwy sałatki. Weź okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 20 cm (najlepiej tortownicę ze zdejmowanymi bokami). Na początek, jako pierwszą warstwę połóż pokrojonego w kostkę kurczaka. Ugnieć go delikatnie i posmaruj majonezem.
Na mięso połóż zioła (część odłóż, żeby udekorować sałatkę). Pamiętaj, żeby je rozłożyć równomiernie.
Odcedź cebulę, którą zamarynowałaś i połóż ja jako trzecią warstwę sałatki. Następnie ponownie posmaruj majonezem.
Kolejna warstwa to marchewka. Ułóż ją na warstwie majonezu. Teraz posyp solą i pieprzem do smaku i ponownie posmaruj majonezem.
Odcedź kukurydzę i ułóż jako kolejną warstwę Uważaj, żeby była równomiernie ułożona. Posmaruj majonezem. Niewielką ilość kukurydzy zostaw, żeby później wykorzystać do udekorowania gotowej sałatki.
Dalej kolejno układaj: starte białka – majonez – starte żółtka. Trochę startych białek zostaw do dekoracji.
Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i ułóż na około sałatki tworząc krąg.
Oliwki pokrój na plasterki i też je ułóż na około sałatki.
Dalej na około posyp zioła, potem drobno pokrojoną paprykę i na koniec białka. Na samym środku połóż trochę kukurydzy.
Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny (albo nawet na całą noc), żeby była jeszcze pyszniejsza. Sałatka warstwowa na święta jest już gotowa. Smacznego!
Sałatkę możesz także ozdobić inaczej, według własnego gustu i uznania. Możesz puścić wodze fantazji i zrobić prawdziwe arcydzieło! Niezależnie od gustu i preferencji ta sałatka zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu, a jej smak sprawi, że goście będą błagać o przepis.