Święta są okresem, w którym wielu z nas daje sobie dietetyczną swobodę i pozwala sobie na próbowanie pysznych potraw na świątecznym stole. Ulegamy naszym słabościom i chcemy zjeść wszystkie oferowane pyszne dania. Niestety żołądek może nie być tym szczególnie zachwycony, dlatego następnego dnia warto włączyć w dietę coś świeżego i lekkiego.
W takich sytuacjach świetnie sprawdzi się właśnie taka przekąska. Ta zdrowa, chrupiąca, aromatyczna i pyszna surówka marchewkowa w niezwykłej odsłonie zachwyci każdego. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
marchew – 3 sztuki
-
pomarańcze – 2 sztuki
-
łuskane nasiona (wedle uznania – mogą być dynia, słonecznik, sezam itp.) – 2 łyżki
-
oliwa z oliwek, ulubiony sos sałatkowy
-
sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na przygotowanie surówki nie potrzeba dużo czasu. Zacznij od umycia i obrania marchewki, którą następnie należy zetrzeć na tarce. Od Ciebie zależy, na jakich oczkach – każda wersja świetnie się sprawdzi.
2. Obierz pomarańcze i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski i wymieszaj z marchewką.
3. Następnie dodaj wybrane nasiona. Jakie będą najlepsze? Wszystko zależy od preferencji. Można wykorzystać nasiona sezamu czy słonecznika, a nawet dyni. To mój ulubiony wariant, ponieważ dodają surówce chrupkości i dodatkowego smaku.
4. Po dodaniu nasion wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj sól, pieprz, a także wymieszany wcześniej z oliwą z oliwek sos sałatkowy. To wszystko – Twoja aromatyczna, pyszna surówka z marchewki jest gotowa do podania. Smacznego!
Swoją surówkę możesz urozmaicić na wiele różnych sposobów, aby była jeszcze smaczniejsza i uzyskała niepowtarzalny smak. Możesz na przykład wzbogacić ją o dodatek sosu sojowego, odrobinę octu balsamicznego lub papryczki chili, która dodatkowo wspomoże proces trawienia. Ta surówka jest bardzo lekka, co pomoże złagodzić uczucie przejedzenia i ciężkości na żołądku. Świetnie sprawdzi się jako smaczna przerwa od typowego świątecznego przejedzenia. Smacznego!