Panierowany filet z ulubionej ryby- nawet moje dzieci są nim zachwycone. Szybki i prosty przepis, który przygotować może każdy.

Jeśli lubisz przygotowywać rybę dla swojej rodziny, to koniecznie przygotuj ją według tego prostego przepisu. Za każdym razem gdy przygotowuje tak fileta, w bardzo szybkim czasie znika ona z talerzy. Gotowa ryba jest delikatna oraz bardzo soczysta. Koniecznie musisz spróbować tego przepisu!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 50 ml mleka
  • 8 filetów z ulubionej ryby
  • 30 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • 15 g mąki pszennej
  • Cytryna
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • Do smażenia olej rzepakowy

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku dokładnie umyj fileta, po czym osusz go ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki, które przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

2. Tak przygotowaną rybę pozostaw na pół godziny, po czym osusz ją ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.

 

3. Do miski wbij jajka, po czym wlej mleko i przepraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, następnie obtocz rybę w mące, po czym włóż do przygotowanej mieszanki i obtaczaj na sam koniec w bułce tartej.

4. Obtoczoną rybę pozostaw na 15 minut, po czym wstaw ją na 20 minut do zamrażalnika.

5. Po upływie tego czasu rozgrzej olej na patelni i smaż z każdej strony na złoty kolor przez 3-4 minuty. Tak przygotowana ryba jest gotowa do jedzenia!

 

Aby usunąć nadmiar tłuszczu, koniecznie użyj do tego ręcznika papierowego. Gotowa ryba idealnie smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz pyszną surówką przygotowaną z kiszonej kapusty. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!