Kurczak , który rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje na każdą okazje.

Poniżej dowiesz się w jaki prosty oraz szybki sposób przygotować kurczaka, aby każdy kęs rozpływał się w ustach.

Najczęściej przygotowywanym mięsem jest kurczak. Dlatego koniecznie musisz skorzystać z przepisu poniżej, gdyż wtedy Twoje mięso będzie na zewnątrz lekko chrupiące , a w środku delikatne oraz miękkie. Spróbuj i przekonaj się jaki jest pyszny!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 500-600 g fileta z kurczaka

 

NA MARYNATĘ POTRZEBUJESZ:
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Białko
  • Łyżeczka skrobi
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • Łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny lub octu ryżowego

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • Łyżeczka płynnego miodu
  • Łyżeczka nasion sezamu
  • Łyżeczka octu ryżowego/ soku z cytryny/ octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego

 

WYKONANIE:

1.  Na mniejsze kawałki pokrój umyte oraz osuszone ręcznikiem papierowym mięso. Następnie z potrzebnych składników przygotuj marynatę w miseczce i zanurz w niej pokrojonego kurczaka.

2. Rekom wymieszaj całe mięso z marynatą. Następnie przechowuj miseczkę z marynowanym mięsem przez 30 minut w lodówce.

 

 

3. Do drugiej miski wlej łyżeczkę miodu, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, łyżeczkę octu jabłkowego, po czym wsyp nasiona sezamu, całość dokładnie połącz ze sobą.

4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Następnie na złoty kolor smaż kawałki mięsa. Po kilku minutach wlej przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Koniecznie podawaj go z ugotowanym ryżem oraz ulubionymi surówkami.

Życzę smacznego!


error: Content is protected !!