Idealny ryż – zdradzam Wam sekret jak go ugotować.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przede wszystkim ryż musimy dokładnie umyć. Do tego potrzebna nam będzie miska lub garnek. Ryż myjemy do momentu, gdy woda będzie czysta, zatem musimy ją zmieniać.
Następnie umyty już ryż zalewamy wodą, a naczynie przykrywamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Ryż w takim stanie należy odstawić na około dwie godziny. Kiedy już odczekamy ten czas, należy wylać wodę, w której nasz ryż leżakował.
Musimy znów powtórzyć procedurę mycia. Po skończeniu – odsączamy ziarna i przekładamy je do garnka, najlepiej głębszego. Całość zalewamy wodą. Garnek nastawiamy na największym ogniu i gotujemy przez blisko trzy minuty.
Całość solimy i dodajemy nieco masła, najlepiej zwykłego, a nie ewentualnej margaryny i zakrywamy pokrywką. Kolejno zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na pół godziny.