Tanie i proste. 8 ziół i warzyw, które możesz stale mieć w swojej kuchni.
Świeże zioła i warzywa są wielką zaletą każdej kuchni, a wcale nie potrzeba na nie wiele wysiłku ani pieniędzy. Dowiedz się jak o nie zadbać, by kupione raz, służyły ci jeszcze bardzo długo.
Wiele roślin po zanurzeniu w wodzie od razu wypuszcza korzenie. Z nich wkrótce wyrastają nowe listki, z których możesz korzystać na co dzień. Przedstawiamy listę ośmiu prostych w uprawie roślin, które kupisz raz i już nigdy ci ich nie zabraknie.
Czosnek
Czosnek bez problemu wypuszcza korzenie, a gdy pozostawisz je w wodzie, rosną zadziwiająco szybko. Są to pędy o bardzo delikatnym smaku, który wzbogaci twoje sosy i sałatki.
Bazylia
Gdy pędy bazylii osiągną około 3-4 centymetrów, obetnij je, włóż do szklanki z wodą i postaw bezpośrednio na słońcu. Poczekaj, aż będą dwukrotnie większe, a wtedy posadź je w ziemi, by mogły swobodnie rosnąć.
Szczypiorek
Wyhodowanie szczypiorku to żaden problem. Po prostu zanurz korzenie cebuli w małej szklance wody i zadbaj o dobre oświetlenie.
Kolendra
Kolendra to kolejne z ziół, które wspaniale urosną, gdy zanurzysz je w wodzie. Jej oryginalny zapach i smak ożywią każde danie.
Mięta
Pędy mięty obetnij i umieść w wodzie. Po około tygodniu pojawią się białe korzenie. Poczekaj, aż trochę urosną i posadź miętę w doniczce sporych rozmiarów. Ważne, aby gleba była próchnicza i przepuszczalna. Mięta potrzebuje dużo słońca i wody, więc podlewaj ją nawet 1-2 dziennie. Nie zapomnij też o corocznym przesadzaniu.
Sałata rzymska
Zanurz co najmniej połowę sałaty w wodzie i zostaw na kilka dni. Kiedy pojawią się nowe liście, możesz posadzić ją w swoim ogródku. To takie proste, by cieszyć się tym wyjątkowym warzywem przez cały rok!
Kapusta chińska
Korzenie kapusty zanurzone w wodzie postaw w dobrze oświetlonym miejscu na około 1-2 tygodni. Następnie umieść roślinę w doniczce, gdzie będzie mogła w pełni się rozwinąć.
Seler
Dolną część selera odetnij i zostaw w ciepłej wodzie na słońcu. Listki wyrosną po środku, a wtedy pozostaje już tylko posadzić warzywo w ziemi i korzystać z jego walorów smakowych i zdrowotnych.