Domowe pierniki na kefirze – kiedy je zrobisz zapomnisz o innych przepisach – jeszcze nie jadłam tak dobrych. Pozostają miękkie bardzo długo
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Białko z jednego jajka oddzielić od żółtka i odstawić na potem. Resztę jajek należy ubić z dodatkiem miodu oraz cukru, z którego także odstawić 3 łyżki. Potem do składników dodać olej roślinny wraz z kefirem, a także specjalną przyprawę do pierników.
Wszystko razem ubijać mikserem przez chwilę. Mąkę przesiać do powstałej masy, a następnie wsypać jeszcze sodę oczyszczoną. Masę zagnieść ręcznie.
Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze między 180 a 190 stopni przez około 25 minut. Podczas pieczenia ubić odłożone na samym początku białko na sztywną pianę, a później dodać do niego pozostałą część cukru.
Ubijać aż do rozpuszczenia się kryształu. Po upływie zalecanego czasu pieczenia, wyjęte pierniki posmarować delikatnie ubitą pianą i wszystko razem zapiekać jeszcze około 10 minut.