W sklepie tego nie kupisz. Lepiej zapisz przepis. Rolka z kurczakiem w butelce .

Prosta w przygotowaniu, idealna w smaku, podawana na zimno przekąska, której nie kupisz w sklepie – rolka z kurczaka.

Można powiedzieć, że jest to domowy, drobiowy salceson. To Ty wybierasz, jakie mięso się w nim znajdzie, znasz jego źródło i jakość.

 

Składniki na jedną butelkę:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (ja korzystam z podudzia)*
  • 100 g orzechów włoskich bez skorupki
  • 30 g żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • inne przyprawy do smaku
  • opcjonalnie: smażona marchew, smażona cebula, kukurydza, groszek zielony.

Umyte mięso z kurczaka podziel na dość duże kawałki i umieść w suchym garnku lub na patelni z grubym dnem. Bez obaw, nie musisz dodawać oleju.

 

Kurczak puści sok, w którym następnie będzie się dusił. Dodaj przyprawy, przykryj naczynie i duś mięso przez 3 kwadranse.

W tym czasie zajmij się żelatyną – zrób z nią dokładnie to, co mówią instrukcje na opakowaniu. Przypraż orzechy.

W trakcie duszenia kurczaka powstanie bulion drobiowy. Odcedź go do osobnej miski. Ugotowane mięso oddziel od kości i części, których nie chcesz w swoim domowym salcesonie.

 

Pozostaw do ostygnięcia. Odcedzony bulion wymieszaj z żelatyną, do gotowej mieszanki wrzuć orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

Całość (bulion z mięsem, żelatyną, orzechami, przyprawami i czosnkiem) przelej do wyczyszczonej, plastikowej butelki, z uprzednio odciętą szyjką, a następnie włóż do lodówki, w której danie powinno poczekać kilka godzin do całkowitego stężenia.

 

Aby wyjąć salceson z butelki należy ją delikatnie naciąć. Gotowe danie powinno się przechowywać w lodówce.

*W przypadku wykorzystania innego mięsa (np. wołowego) duszenie trwa dłużej.


error: Content is protected !!