Ziemniaki musztardowe po niemiecku z dodatkiem ziół – Zaskoczę Cię tym przepisem, u mnie królują często na stole

Choć połączenie ziemniaków z musztardą jest rzadko spotykane, to naprawdę warto go spróbować. Niemieccy kucharze tak opracowali przepis, że nie pozostaje nam nic innego jak z niego skorzystać i cieszyć się niesamowitym smakiem.

Musimy więc przygotować:

  • kilogram ziemniaków,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pęczek szczypiorku,
  • kieliszek oliwy z oliwek.

Jeśli już wszystko mamy możemy zacząć gotować.

Zacznijmy od przygotowania sosu.


2 łyżki musztardy przekładamy do miski, następnie dodajemy kieliszek oliwy oraz 4 łyżki sosu. Potem drobno siekamy szczypiorek, który również wkładamy do miski. Wszystko solimy.


W kolejnym kroku obieramy i myjemy ziemniaki. Następnie kroimy je w kostkę i wkładamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby zakryła ziemniaki.

 

Następnie wstawiamy je na gaz i gotujemy, aż do uzyskania miękkości. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i polewamy je sosem, który zrobiliśmy wcześniej. Mieszamy, a potem przekładamy na talerze i możemy jeść.
Tak przygotowane ziemniaczki są świetną przekąską.

Smacznego!


error: Content is protected !!