Ogórki w zalewie z tego przepisu sprawią, że już na drugi dzień można cieszyć się i rozkoszować smakiem ukiszonego ogórka.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Ogórek jest warzywem, które chętnie wchłania sól i różne przyprawy, dlatego można przygotowywać go w wielu odsłonach i zawsze będzie smakował wyjątkowo. W tym przepisie wystarczy noc, aby wchłonął smak przypraw, rano będzie chrupiący i pikantny.
Składniki:
Przygotowanie:
W zlewie lub dużej misce umyj ogórki, a następnie zalej je wodą. Przygotuj duży słoik. W okresie letnim w każdym sklepie kupisz duże słoiki do kiszenia ogórków. Czosnek obierz z łupinek i umieść na dnie słoika.
Następnie dodaj łodygi kopru (dwie zostaw na później). Kolejno bierz ogórki, odcinaj oba końce i wsadzaj ciasno do słoika. W ten sposób warzywo szybciej wchłonie aromaty. Na wierzch wsadź resztę kopru.
Całość posyp solą. Zagotuj wodę i zalej słoik do pełna, szczelnie zamknij i delikatnie wstrząśnij, aby wymieszać składniki. Kiedy woda ostygnie słoik wsadź do lodówki.
Następnego dnia możesz cieszyć się aromatycznymi ogórkami.