Wspomnienie z przedszkola — pyszne placki ziemniaczane, które może stworzyć, kiedy chcesz.

Wiele osób uważa, iż jedzenie podawane w przedszkolu było najlepszym, jakie jedli.

W tym także placki ziemniaczane smażone na patelni. Dobrze jest poznać wszystkie kroki, by móc się nimi cieszyć we własnym domu. Pozwoli to na przeniesienie się pamięcią do czasów przedszkola i zakochać w tych plackach na nowo. Wystarczy szybki rzut oka na przepis i można brać się za ich smażenie!

 

Placki ziemniaczane na patelni

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 cebula
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso zmielić, dodać do niego sól i pieprz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu wraz z mięsem na rozgrzanym oleju roślinnym.

 

Ziemniaki oczyścić, ugotować, a następnie wymieszać z olejem, solą i pieprzem. Zmielić je na puree bez grudek. Do powstałej masy ziemniaczanej dodać przesianą przez sitko mąkę, całość dokładnie wymieszać. Z masy i mielonego mięsa uformować kotlety, smażyć na oleju.

 

Przed smażeniem placki można również obtoczyć w bułce tartej lub jako nadzienia użyć grzyby oraz zioła. Niezależnie od przepisu uzyskasz smaczny posiłek. Wszystkim, którzy będą je zajadać — smacznego!


error: Content is protected !!