Moja rodzina zachwycona. Makowe ślimaczki – pokochałam je je od pierwszego spróbowania.

Wypieki z makiem należą do najpopularniejszych ciast, z jakimi spotykamy się na co dzień. A gdyby tak zrobić coś nowego, wyjątkowego, a przede wszystkim bardzo dobrego w smaku?

Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz makowe ślimaczki – fikuśne ciasteczka, których nie da się nie kochać. W moim domu wszyscy za nimi szaleją i zawsze pytają, kiedy znów je upiekę.

Do przygotowania ślimaczków będziesz potrzebować:

  • 100 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 200 g maku
  • 260 g chałwy
  • 50 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jaja kurze
  • 1 łyżkę stołową oleju roślinnego (polecam słonecznikowy)
  • 1 łyżeczkę cukru wanilinowego

Sposób wykonania:

Do miski wsyp drożdże, jedną łyżkę cukru i 50 ml ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wlej także trochę mleka, resztę cukru, a także olej słonecznikowy.

Po wymieszaniu składników wrzuć także margarynę, cukier wanilinowy, mąkę oraz dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto.

Aby nadzienie do ślimaczków było idealne, zalej mak wrzącą wodą, a następnie gotuj go około 10 minut. Gdy ustalony czas minie, odcedź mak, wrzuć go do miski z chałwą, a następnie zmiksuj za pomocą blendera.

Ciasto rozwałkuj na dość cienką warstwę i podziel je na kilka części. Każdy kawałek posmaruj nadzieniem makowym, a następnie zwiń w rulon. Długie rulony pokrój na mniejsze kawałki, by stworzyć jak najwięcej ślimaczków.

Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem lub margaryną, a następnie ułóż na niej wszystkie przygotowane ślimaczki. Do małej miski wbij jedno jajko, rozbełtaj je i wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałej mieszanki użyj do nasmarowania ślimaczków.

Włącz piekarnik, nagrzej go do 160 stopni i włóż przygotowane słodkości. Po 20 minutach wyjmij ciasto i ciesz się wspaniałym deserem. Smacznego!


error: Content is protected !!