Aromatyczny kapuśniak mięsny – Można się nim zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia i gubić zbędne kilogramy

To, że zupy są zdrowe i należy je spożywać bardzo często, wiemy już wszyscy nie od dziś. Przepis na ten genialny, aromatyczny i sycący kapuśniak, znalazłam w starym zeszycie mojej babci, która miała w zwyczaju zapisywać sobie najlepsze przepisy na zdrowe, domowe nalewki, dania i pyszne ciasta.

 

Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz podałam ten kapuśniak na obiad swoim bliskim, od pierwszego kęsa wiedziałam już, że zostanie z nami na dłużej. Jeden tajemniczy i wyjątkowy składnik sprawia, że zupa jest delikatna, aromatyczna i sycąca oraz naturalnie oczyszcza organizm z zalegających toksyn i wzmacnia naszą odporność.

 

Kapuśniak przygotowany według tego przepisu, ma również niepowtarzalny smak o którym nie da się łatwo zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso wieprzowe 900 g
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Ziemniaki 500 g
  • słonina 200 g
  • Marchewka 200 g
  • Korzeń pietruszki 100 g
  • Seler 100 g
  • Cebula 3 sztuki
  • Proso 40 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 20 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Chude mięso wieprzowe umyj i przełóż do głębokiego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę, a następnie zmniejsz ogień i dodaj 1 marchewkę i 1 cebulę.

 

2. Gotuj pod przykryciem do miękkości przez około godzinę. Potem wyjmij mięso z garnka.

 

3. Pozostałe warzywa: marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem lub smalcem.

 

4. Kapustę kiszoną opłukaj, odciśnij i gotuj na małym ogniu, dodając stopniowo wcześniej ugotowany bulion mięsny.

W tym czasie, przygotuj tajemny składnik tej wyjątkowej zupy: Z pomocą blendera, wymieszaj słoninę z czosnkiem i natką pietruszki.

 

5. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i dodaj do garnka z kapustą, razem z prosem i podsmażonymi wcześniej warzywami.

 

6. Na koniec, dodaj pokrojone, ugotowane wcześniej mięso, liść laurowy i w razie konieczności dopraw solą. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw przykryty garnek na 20–30 minut. Gotowe!

 

Tak przygotowany kapuśniak, najlepiej smakuje podany z kleksem śmietany i ozdobiony posiekanymi, świeżymi ziołami oraz w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!


error: Content is protected !!