Rolada Serowa z Kurczakiem – Delikatna i aromatyczna rolada z mięsem, która zachwyci każdego.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na smaczny i oryginalny posiłek dla Twojej rodziny, a zwykłe kanapki i tosty już im się znudziły, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Pyszna, sycąca i delikatna rolada serowa z mięsem drobiowym to szybki i łatwy sposób na przygotowanie posiłku, który zapewni domownikom siłę i energię przez pierwszą połowę dnia. Jest rewelacyjna na pyszne śniadanie dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
500 g filetów z kurczaka
-
180 g twardego sera
-
4 jajka
-
2-3 łyżki mąki
-
3 łyżki śmietany
-
mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
przyprawy
-
olej
PRZYGOTOWANIE
1. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i przełóż do głębokiej miski.
2. Wbij do niej jajka, dodaj mąkę, śmietanę i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
3. Blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia wysmaruj olejem.
4. Delikatnie wylej masę serową na blaszkę i rozprowadź równomiernie. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
5. Posiekaj drobno filety z kurczaka i przełóż do głębokiej miski. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posól, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione przyprawy. Wymieszaj.
6. Delikatnie nałóż mięso mielone na upieczoną masę serową, bezpośrednio na blaszce do pieczenia.
7. Rozłóż mięso na całej powierzchni i zawiń ciasno w rulon. Owiń najpierw papierem do pieczenia, a następnie 2 warstwami folii aluminiowej. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
8. Gotową roladę pokrój na porcje i podawaj na ciepło. Smacznego!
Ten przepis można również wykorzystać na wiele innych sposobów. Możesz eksperymentować ze składnikami w dowolny sposób. Dodaj drobno pokrojone warzywa do masy serowej, a uzyskasz nowy smak i nowe doznania smakowe. Udekoruj danie połówkami pomidorków koktajlowych, polej aromatycznym sosem – proste i szybkie danie natychmiast zamieni się w wystawną ucztę, która rewelacyjnie będzie się prezentować również na świątecznym stole.