Rolada z boczku w rękawie – Takiej przekąski nie kupisz w żadnym sklepie. Ten smak zachwyci każdego

Jeśli znudziły Cię wędliny i szynki dostępne w sklepach, a jesteś miłośnikiem mięsnych przekąsek – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Pyszną roladę z boczku, serwuję bardzo często podczas najróżniejszych okazji i zawsze jest to prawdziwy hit na moim stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg chudego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • papryka słodka
  • 1 surowe jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • odrobina kminku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Odetnij twardą skórę i pokrój boczek w średnią kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

2. Dobrze wszystko wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, dodaj jajko i ponownie wymieszaj.

 

3. Teraz podziel masę na dwie części i każdą osobno włóż do rękawów do pieczenia. Każdy rękaw ciasno zawiń i zwiąż końce. Ułóż rękawy na blaszce do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 60 minut. Roladę, po całkowitym wystygnięciu, wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!

 

Roladę z boczku przed podaniem, wyjmij z rękawa i pokrój w plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrzanu, musztardy i pikantnego sosu. Smacznego!


error: Content is protected !!