Tort Makowy z Pomarańczą – Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis na ten genialny tort makowy z pomarańczą, dostałam od przyjaciółki wiele lat temu. Od tamtej pory, zawsze gości na moim Świątecznym stole.

Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1/2 szklanki maku
  • 3 pomarańcze
  • 185 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 150 g cukru
  • 160 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dojrzałe pomarańcze dokładnie umyj i zetrzyj z nich skórkę. Będzie potrzebna zarówno do ciasta, jak i do kremu.

2. Z pomarańczy Wyciśnij sok. Będziesz potrzebować 160 ml do ciasta i 80 ml do kremu.

3. W 160 ml soku pomarańczowego, namocz mak.

4. Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajka ubijaj z każdym po 1 minucie.

5. Teraz dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę pomarańczową.

6. Na przemiennie z mąką, dodawaj również mak (wraz z sokiem). Ubijaj do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gotowe ciasto przełóż do formy, wysmarowanej olejem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut. Po tym czasie, pozwól mu wystygnąć i przekrój na pół.

8. Przygotuj krem: W wygodnej misce, wymieszaj 80 ml soku pomarańczowego i dodając 150 g cukru, gotuj na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

 

 

9. Następnie, dodaj skórkę pomarańczową i gotuj przez 5 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć – bez mieszania.

10. Odstaw garnek do wystygnięcia, oddzielając syrop od skórki. Skórkę kandyzuj w rozgrzanym piekarniku.

11. W misce, ubij 160 g masła, stopniowo dodawaj syrop pomarańczowy. Krem powinien być gładki i jednolity.

12. Połowę kremu, wyłóż na przekrojone ciasto i dociśnij drugą połową ciasta. Na wierzchu i po bokach ciasta, wyłóż pozostały krem. Gotowe!

Gotowy tort makowy z pomarańczą, przechowuj w lodówce. Przed podaniem, udekoruj według własnego uznania, np. kandyzowaną skórką pomarańczy. Wesołych Świąt!


error: Content is protected !!