Feta z pomidorem i ziołami – Delikatna i chrupiąca przystawka, idealna na Twój Świąteczny stół
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
1. W misce, wymieszaj wodę z cukrem i solą – musi całkowicie się rozpuścić. Następnie, dodaj olej i stopniowo mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. W wygodnej misce, rozgnieć widelcem ser feta (jeśli użyjesz twarogu, dodaj również sól do smaku), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione świeże zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki.
4. Przygotowane wcześniej ciasto, podziel na dwie części i rozwałkuj je na duże i cienkie placki.
5. Na jednej części ciasta, poukładaj plasterki pomidora i porcję serowego nadzienia (jak na zdjęciu).
5. Teraz, przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Szklanką wytnij okrągłe placuszki.
6. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż fetę z pomidorem z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!