Feta z pomidorem i ziołami – Delikatna i chrupiąca przystawka, idealna na Twój Świąteczny stół

Doskonała przekąska, która zachwyci nie tylko dorosłych, ale i najmłodsze pociechy podczas Świątecznego ucztowania. Delikatne i chrupiące, pełne smaku i aromatu. Genialna przekąska między ciężkimi, tradycyjnymi potrawami Świątecznymi. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 4 łyżki oleju
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka cukru
  • 1 szklanka gorącej wody

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 200 g sera feta albo twarogu
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Ulubione świeże zioła
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj wodę z cukrem i solą – musi całkowicie się rozpuścić. Następnie, dodaj olej i stopniowo mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

2. W wygodnej misce, rozgnieć widelcem ser feta (jeśli użyjesz twarogu, dodaj również sól do smaku), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione świeże zioła. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki.

4. Przygotowane wcześniej ciasto, podziel na dwie części i rozwałkuj je na duże i cienkie placki.

5. Na jednej części ciasta, poukładaj plasterki pomidora i porcję serowego nadzienia (jak na zdjęciu).

5. Teraz, przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Szklanką wytnij okrągłe placuszki.

6. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż fetę z pomidorem z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.  Gotowe!

 

Feta z pomidorem w cieście, świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Gwarantuję, że zniknie ze stołu błyskawicznie. Wesołych Świąt!


error: Content is protected !!