Ciasto piernikowe z bananem – Doskonały deser na każdy uroczysty stół, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Oprócz tradycyjnych, Świątecznych potraw, niezliczonych sałatek, serników i makowców, jednym z najbardziej wyczekiwanych ciast w moim domu jest piernik.

Oczywiście pierniki to już tradycja, zawsze ozdabiamy je wspólnie i mamy niezłą frajdę. Jednak na Święta Bożego Narodzenia, robię również ciasto piernikowe z bananami, które za każdym razem zachwyca moich bliskich tak samo. Przygotujesz szybko i z minimalnego zestawu produktów, a co najważniejsze…bez pieczenia. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 3 dojrzałe banany
  • Pół kg dużych pierników bez nadzienia
  • ½ łyżki cukru pudru
  • 600 ml kwaśnej śmietany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz dojrzałe banany i pokrój w plasterki o grubości 1-1,5 cm.

2. Duże pierniki, przekrój wzdłuż na pół (małe zostaw w całości).

3. W misce, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.

4. Głęboką miskę, wyłóż folią spożywczą i przełóż do miej trochę śmietany.

5. Na warstwie śmietany, poukładaj warstwę pierników i banany. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników.

6. Całość, owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny. Potem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.   Gotowe!

 

Po tym czasie, delikatnie zdejmij folię i przełóż ciasto na talerz. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!


error: Content is protected !!