Aromatyczny kapuśniak mięsny – Można się nim zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia i gubić zbędne kilogramy
To, że zupy są zdrowe i należy je spożywać bardzo często, wiemy już wszyscy nie od dziś. Przepis na ten genialny, aromatyczny i sycący kapuśniak, znalazłam w starym zeszycie mojej babci, która miała w zwyczaju zapisywać sobie najlepsze przepisy na zdrowe, domowe nalewki, dania i pyszne ciasta.
Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz podałam ten kapuśniak na obiad swoim bliskim, od pierwszego kęsa wiedziałam już, że zostanie z nami na dłużej. Jeden tajemniczy i wyjątkowy składnik sprawia, że zupa jest delikatna, aromatyczna i sycąca oraz naturalnie oczyszcza organizm z zalegających toksyn i wzmacnia naszą odporność.
Kapuśniak przygotowany według tego przepisu, ma również niepowtarzalny smak o którym nie da się łatwo zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mięso wieprzowe 900 g
-
Kapusta kiszona 500 g
-
Ziemniaki 500 g
-
słonina 200 g
-
Marchewka 200 g
-
Korzeń pietruszki 100 g
-
Seler 100 g
-
Cebula 3 sztuki
-
Proso 40 g
-
Czosnek 1 ząbek
-
Liść laurowy 1 sztuka
-
Sól 1 łyżeczka
-
Natka pietruszki 20 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Chude mięso wieprzowe umyj i przełóż do głębokiego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę, a następnie zmniejsz ogień i dodaj 1 marchewkę i 1 cebulę.
2. Gotuj pod przykryciem do miękkości przez około godzinę. Potem wyjmij mięso z garnka.
3. Pozostałe warzywa: marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem lub smalcem.
4. Kapustę kiszoną opłukaj, odciśnij i gotuj na małym ogniu, dodając stopniowo wcześniej ugotowany bulion mięsny.
W tym czasie, przygotuj tajemny składnik tej wyjątkowej zupy: Z pomocą blendera, wymieszaj słoninę z czosnkiem i natką pietruszki.
5. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i dodaj do garnka z kapustą, razem z prosem i podsmażonymi wcześniej warzywami.
6. Na koniec, dodaj pokrojone, ugotowane wcześniej mięso, liść laurowy i w razie konieczności dopraw solą. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw przykryty garnek na 20–30 minut. Gotowe!
Tak przygotowany kapuśniak, najlepiej smakuje podany z kleksem śmietany i ozdobiony posiekanymi, świeżymi ziołami oraz w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!