Babeczki Na Śmietanie – Takie babeczki jadłam pierwszy raz w życiu. Zachowam ten przepis na dłużej
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale też wyjątkowego – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pięknie wyglądają, smakują wyjątkowo, a przygotowanie ich i pieczenie to czysta przyjemność. Nie jadłam jeszcze lepszych babeczek, a ten przepis schowałam wśród najlepszych. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
4 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka cukru
-
400 g cukru pudru
-
200 g kandyzowanych owoców
-
200 g rodzynek
-
220 ml tłustej śmietany
-
100 ml mleka
-
100 ml koniaku (można zastąpić rumem lub wódką)
-
5 jaj
-
50 g drożdży świeżych (lub 25 g suchych)
-
0,5 łyżeczki soli
-
2 białka jaj
-
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Na kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) namocz rodzynki i kandyzowane owoce w alkoholu.
2. Do ciepłego mleka (około 40 stopni) dodaj drożdże. Potem dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Umieść w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
3. Ubij jajka z pozostałym cukrem na gęstą, sztywną pianę. Babeczki muszą być miękkie i puszyste.
4. Następnie do ubitej piany, dodaj szczyptę soli i resztę mąki. Na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Zagniataj ciasto bardzo ostrożnie, przez kilka minut. Po tym czasie, dodaj szklankę tłustej śmietany. Zagnieć ciasto.
5. Przełóż ciasto do miski i postaw w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie dodaj rodzynki i kandyzowane owoce. Wymieszaj i znów odstaw ciasto w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 2,5–3 razy.
6. Foremki, wysmaruj masłem, wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut (w zależności od wielkości foremek).
7. Do dekoracji babeczek, oprócz kandyzowanych owoców, możesz przygotować lukier z ubitego białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Możesz również ozdobić je w dowolny sposób, według uznania. Smacznego!
Sprawdzony przepis, to najlepszy przepis. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek i mamy gwarancję, że to co przygotowaliśmy zostanie zjedzone z prawdziwą przyjemnością.