Ciasto bakaliowe po raz pierwszy jadłam u mojej przyjaciółki, i od razu zakochałam się w jego wspaniałym smaku. Nie tylko smak mnie urzekł, ale także to, że nie trzeba go piec. Ten wspaniały deser idealnie pasuje na każdą okazję, gdyż jego przygotowanie jest banalnie proste, w piękny wygląd na pewno zachęci do szybkiego zjedzenia. Koniecznie podawaj go do aromatycznej kawy lub herbaty.
Nawet sama możesz wybrać swoje ulubione dodatki. Im więcej Twoich ulubionych smaków tym deser będzie pyszniejszy i szybciej zniknie z talerzy. No to do dzieła!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
360 g twarogu
-
Łyżeczka żelatyny
-
80 g cukru
-
3 łyżki wody
-
250g śmietany 30 %
-
2 łyżki mleka
-
30 g cukru waniliowego
-
85 g masła
-
80 g suszonych moreli
-
80 g suszonych śliwek
-
80 g orzechów włoskich
-
200 g herbatników lub sucharów z rodzynkami
-
120 g czekolady gorzkiej
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Za pomocą blendera zmiel, morele, śliwki oraz herbatniki.
2. W kąpieli wodnej rozpuść 70 g masła oraz 70 g czekolady, całość dokładnie cały czas mieszaj.
3. W misce połącz ze sobą zmielone składniki oraz rozpuszczoną czekoladę.
4. Następnie w cieplej wodzie rozpuść żelatynę, po czym odstaw ją, aby spęczniała. Do śmietany dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
5. Za pomocą miksera ubijaj śmietanę, następnie powoli dodawaj do niej twaróg całość bardzo dokładnie połącz ze sobą, aby powstała jednolita masa.
6. W kuchence mikrofalowej rozpuść żelatynę, po czym dodaj do niej odrobinę śmietany, dokładnie wymieszaj. Tak połączoną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i cały czas mieszaj. Gotowa masła powinna być gładka.
7. Na blachę wyłóż folię spożywczą. Przygotowany masy układaj na przemiennie raz masa z czekoladą następnie warstwa śmietanowa. Masa czekoladowa powinna być ostatnią warstwą.
8. Tak przygotowane ciasto owiń szczelnie folią , po czym włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
9. Kolejnego dnia koniecznie przygotuj polewę. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść 15 g masła, 50 g czekolady oraz 2 łyżki mleka, całość dokładnie mieszaj, aż składniki się ze sobą połączą.
10. Tak przygotowaną polewę przełóż na ciasto i pozostaw na około 15 minut.
11. Po tym czasie ciasto jest gotowe, koniecznie pokrój na kawałki, po czym nakładaj na talerze. Życzę smacznego!