Bakaliowy przysmak – Na Świątecznym stole nie może go zabraknąć. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Genialny, ekspresowy deser który rozpływa się w ustach i długo nie pozwala o sobie zapomnieć. Delikatna, kremowa słodycz, która kryje w sobie wszystko co w Święta jest istotne…bakalie.

Pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje w towarzystwie popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g orzeszków arachidowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 70 g orzechów włoskich
  • 300 g krakersów
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 400 g kwaśnej śmietany

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Suszone owoce, namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Orzechy upraż na suchej patelni i pokrój na większe części. Krakersy pokrusz na kawałki.

2. Namoczone owoce suszone, pokrój na mniejsze kawałki. W misce, wymieszaj mikserem śmietanę z mlekiem skondensowanym.

3. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do formy, wyłożonej folią spożywczą.

4. Wygładź całą powierzchnię, przykryj folią spożywczą i dociśnij ciężkim przedmiotem.

5. Wstaw do lodówki na cały dzień. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, usuń folię spożywczą i wyłóż bakaliowy przysmak na talerz. Podzielony na porcje, nie pozostawi obok siebie nikogo obojętnym. Smacznego!


error: Content is protected !!