Kto nie wypróbuje, będzie żałował. Oto przepis na najlepsze na świecie ciasto budyniowe. Obłędny smak

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na deser, który zadowoli każdego miłośnika budyniu! Satysfakcja gwarantowana!

Ciasto jest miękkie i delikatne, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jest to deser, który zachwyci każdego z twoich gości.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżek mąki
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 80 g budyniu waniliowego

Przygotowanie

Jako pierwszy krok musisz oddzielić białka od żółtek, po czym przy użyciu miksera, ubij białka aż otrzymasz sztywną pianę. Do piany dodaj 6 łyżek cukru pudru i powróć do ubijania. Aby uzyskać ciasto o upragnionej konsystencji, do piany dodaj 6 łyżek mąki i delikatnie wymieszaj.

Czas na pieczenie, należy wziąć blachę i pokryć ją pergaminem (papierem do pieczenia). Masę rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.

Piekarnik nagrzej do 180°C i pozostaw ciasto do pieczenia przez 20 minut. Jeśli chcesz upewnić się, że ciasto jest gotowe – sprawdź przy pomocy wykałaczki.

Do zrobienia pozostały jeszcze warstwy kremu. Część odłożonych wcześniej żółtek z dodatkiem 6 łyżek cukru pudru ubij mikserem.

Gdy tego dokonasz dodaj pozostałą mąkę, uprzednio przygotowany budyń (postępuj zgodnie ze wskazówkami na zakupionym opakowaniu) oraz 2 łyżki mleka. Całość porządnie wymieszaj. Krem rozprowadź na cieście.

By stworzyć ostatnią warstwę deseru resztę mleka zagotuj, po czym ostudź tak by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj żółtka oraz masło i całość wymieszaj.

Na koniec ponownie posmaruj ciasto i włóż do lodówki na kilka godzin by mogło się schłodzić i stężeć. Opcjonalnie możesz posypać swój deser wedle gustu – kakao lub wiórkami czekolady.


error: Content is protected !!