W 20 minut zrobisz nawet 100 sztuk pysznych małych bułeczek. Można je zamrozić , a jak przyjdą niespodziewani goście wyjąć i szybko upiec.

Ty lub Twoja rodzina macie ochotę na coś dobrego, to warto mieć ten przepis i skosztować pysznych bułeczek.

 

 

 

Gdy Twoje dziecko będzie miało na coś ochotę, to warto upiec jemu takie bułeczki jako przekąski. Delikatność i miękkość ciasta sprawi, że każdy się na nie skusi.

 

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka (jedno do posmarowania bułek)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam

Bardzo możliwe, że większość posiada te składniki w domu. Jako nadzieje do bułeczek możesz użyć duszoną kapustę, mięso, ziemniaki z grzybami czy nawet wątróbkę. Zaskoczy Twoich gości oryginalne nadzienie kiełbasowo-serowe.

 

Nadzienie:
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła
  • 100g kiełbasy lub szynki
  • 50 g twardego sera

 

Przygotowanie:

Zacznij od robienia ciasta. Wszystkie składniki płynne wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz składniki, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Tak wyrobione ciasto zostaw w misce, następnie przykryj je ścierka na 20 minut.

Teraz masz czas na zrobienie farszu. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj kiełbasę i ser, następnie dodaj czosnek i zioła. Teraz nastąpi trudniejsza czynność. Przygotuj sylikonową foremkę na lody lub ciastka np. w kształcie plastra miodu.

 

 

 

Podziel ciasto na cztery części , rozwałkuj każdy z nich na grubość od 2-2,5 milimetra.

Zanim włożysz ciasto do formy obsyp je obficie mąką. W otworkach umieść nadzienie i przykryj drugą warstwą ciasta. Rozwałkuj całe ciasto. Z ciasta wykrój bułeczki i umieść je na blaszce, pamiętając o wysmarowaniu wcześniej blaszki olejem.

Roztrzep jajka w miseczce, następnie posmaruj nim bułeczki i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Bułeczki są gotowe.

 

 

 

Ciekawostka:

Jeżeli chcesz dodać szczyptę cukru do bułek , to możesz zrobić je na słodko np. z twarogiem, dżemem lub makiem. Dużo możliwości z jednego przepisu.

error: Content is protected !!