Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Gdy Twoje dziecko będzie miało na coś ochotę, to warto upiec jemu takie bułeczki jako przekąski. Delikatność i miękkość ciasta sprawi, że każdy się na nie skusi.
Bardzo możliwe, że większość posiada te składniki w domu. Jako nadzieje do bułeczek możesz użyć duszoną kapustę, mięso, ziemniaki z grzybami czy nawet wątróbkę. Zaskoczy Twoich gości oryginalne nadzienie kiełbasowo-serowe.
Zacznij od robienia ciasta. Wszystkie składniki płynne wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz składniki, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Tak wyrobione ciasto zostaw w misce, następnie przykryj je ścierka na 20 minut.
Teraz masz czas na zrobienie farszu. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj kiełbasę i ser, następnie dodaj czosnek i zioła. Teraz nastąpi trudniejsza czynność. Przygotuj sylikonową foremkę na lody lub ciastka np. w kształcie plastra miodu.
Podziel ciasto na cztery części , rozwałkuj każdy z nich na grubość od 2-2,5 milimetra.
Zanim włożysz ciasto do formy obsyp je obficie mąką. W otworkach umieść nadzienie i przykryj drugą warstwą ciasta. Rozwałkuj całe ciasto. Z ciasta wykrój bułeczki i umieść je na blaszce, pamiętając o wysmarowaniu wcześniej blaszki olejem.
Roztrzep jajka w miseczce, następnie posmaruj nim bułeczki i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Bułeczki są gotowe.
Jeżeli chcesz dodać szczyptę cukru do bułek , to możesz zrobić je na słodko np. z twarogiem, dżemem lub makiem. Dużo możliwości z jednego przepisu.