Cepeliny z farszem mięsnym- sprawdzony przepis, który otrzymałam od mojej teściowej.
Cepeliny są to tzw. pyzy z mięsem, które pochodzą z Litwy. Ich niesamowity smak zachwyca dosłownie każdego, kto tylko ich spróbuje.
Aby przygotować ciasto na kluski, koniecznie potrzebne będą Ci ugotowane ziemniaki oraz surowe. Pamiętaj, aby nie dodawać kiełkujących oraz zielonych nie dojrzałych ziemniaków. Koniecznie musisz ich spróbować, jestem pewna , że i Tobie one posmakują. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
200 g ugotowanych ziemniaków
-
600 g surowych ziemniaków
-
100 g boczku
-
300 g mięsa mielonego
-
łyżeczka soli
-
śmietana do smaku
-
2 cebule
-
łyżka skrobi ziemniaczanej
-
czarny mielony pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno pokrojoną cebulę. Następnie do smaku przypraw solą oraz pieprzem, po czym dokładnie całość wymieszaj.
2. Za pomocą tarki zetrzyj wszystkie obrane surowe ziemniaki, następnie mocno rękoma odciśnij z nich wodę. Pamiętaj, aby jej nie wylewać, jeszcze będziesz jej później używała.
3. Do startych ziemniaków dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki.
4. Teraz będzie potrzebna Ci odstawiona wcześniej woda. Powoli odlewaj wodę , a dodaj do ziemniaków utworzoną skrobię , która osiadła na dnie naczynia. Do przygotowanych ziemniaków dodaj takie przyprawy jak sól oraz pieprz, po czym starannie całość wymieszaj.
5.Sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Do gorącej wody włóż uformowaną małą kulkę. Gotuj przez 1-2 minuty. Gdy po tym czasie kulka będzie taka sama, czyli ciasto ma odpowiednią konsystencję. W przeciwnym razie dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie zanurz utworzoną kulkę.
6. Z przygotowanego ciasta zacznij formować owalne kluski, do których wkładaj gotowy farsz mięsny.
7. Gotowe Cepeliny gotuj przez 15 minut, gdy zaczną wypływać na wierzch.
8. Podczas gotowania się klusek, możesz pokroić drobno boczek oraz obraną cebulkę. Rozgrzej olej na patelni, następnie smaż na nim cebulkę oraz boczek.
9. Dla lepszego smaku podawać możesz kluski ze skwarkami oraz śmietaną. Idealnym dodatkiem jest kleks śmietany.
10. Tak przygotowany obiad na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Życzę smacznego!
Najważniejsze jest, aby wybrać dobre ziemniaki. Odpowiedni rodzaj ziemniaków znacznie może polepszyć smak klusek. Pamiętaj, aby szybko wyrabiać ciasto, bo ziemniaki mogą ściemnieć. Wtedy ich wygląd nie będzie tak apetyczne, ale smak nie powinien się w ogóle zmienić.