Cała rodzina zbiera się w kuchni, kiedy wyciągam to ciasto czosnkowe. Wychodzi przepysznie. Oto przepis
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Ciasto czosnkowe kusi i przyciąga każdego niezwykłym aromatem, warto wypróbować tę recepturę i poznać smak tego niezwykłego ciasta!
Wyrazisty czosnek i delikatne ciasto, tworzą razem harmonijną całość, ciasto idealnie pasuje jako dodatek do zup i sosów lub jako samodzielna przekąska.
1. Ciepłe mleko, wymieszaj z cukrem i drożdżami. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie, dodaj sól, przesianą mąkę i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj składniki.
2. Teraz zagnieć jednolite, gładkie ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. Z pomocą blendera, posiekaj koperek i obrane ząbki czosnku z masłem.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż na nie przygotowane nadzienie i zawiń ciasno w rulon. Potem przetnij go wzdłuż na pół i spleć ze sobą naprzemiennie. Tak przygotowane ciasto, ułóż w formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35 minut. Gotowe!