Cała rodzina zbiera się w kuchni, kiedy wyciągam to ciasto czosnkowe. Wychodzi przepysznie. Oto przepis

Szukasz przepisu na potrawę, którą można zaskoczyć domowników i gości? 

Ciasto czosnkowe kusi i przyciąga każdego niezwykłym aromatem, warto wypróbować tę recepturę i poznać smak tego niezwykłego ciasta!

 

 

Wyrazisty czosnek i delikatne ciasto, tworzą razem harmonijną całość, ciasto idealnie pasuje jako dodatek do zup i sosów lub jako samodzielna przekąska.

 

SKŁADNIKI:
  • mąka – 500 g
  • ciepłe mleko – 300 ml
  • masło – 200 g
  • twardy ser – 200 g
  • koper – 1 pęczek
  • czosnek – 1 główka
  • suche drożdże – 11 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 4 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciepłe mleko, wymieszaj z cukrem i drożdżami. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie, dodaj sól, przesianą mąkę i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj składniki.

 

2. Teraz zagnieć jednolite, gładkie ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

 

3. Z pomocą blendera, posiekaj koperek i obrane ząbki czosnku z masłem.

 

4. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż na nie przygotowane nadzienie i zawiń ciasno w rulon. Potem przetnij go wzdłuż na pół i spleć ze sobą naprzemiennie. Tak przygotowane ciasto, ułóż w formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35 minut. Gotowe!

 

Ciasto czosnkowo-serowe, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W moim domu, nigdy nie zostaje na później nawet okruszek… Smacznego!


error: Content is protected !!