Ciasto z Truskawkami na Kefirze – Ten aromat i smak, pamiętam wciąż z dzieciństwa

Kiedy pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej babci, od razu poprosiłam ją o przepis. Byłam zdumiona, jak niewiele składników potrzeba, oraz jak mało czasu potrzebuję na jego przygotowanie.

 

Prosta kompozycja i łatwość przygotowania sprawia, że bardzo często gości w moim domu, szczególnie latem…

Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z truskawkami na kefirze, według przepisu mojej babci. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka kefiru
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżki stołowej mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

1. Roztop masło na małym ogniu i poczekaj, aż nieco ostygnie.

2. W wysokiej misce, ubij jajka ze szczyptą soli na gęstą, białą pianę. Potem dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 5 minut.

 

3. Następnie dodaj kefir, masło, wymieszaj i na koniec dodaj przesianą mąkę z sodą.

4. Ubij wszystko mikserem, do uzyskania jednolitej gładkiej masy o konsystencji kwaśnej śmietany.

5. Formę wysmaruj masłem i poukładaj w niej truskawki.

 

6. Zalej je ciastem tak, aby równomiernie przykryło owoce. Piecz w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.

7. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Ciasto truskawkowe jest gotowe.

Smacznego!

 

 

Oczywiście, najsmaczniejsze są ciasta ze świeżymi owocami. Pamiętaj jednak, że owoce można przechowywać przez cały rok i nie tylko w postaci mrożonek.

Owoce można również kandyzować, a z odpowiednią ilością cukru i pasteryzowane, mogą być przechowywane przez lata. Nawet najdroższe składniki, zakupione w sklepie, nie mogą równać się z tymi, które przygotujesz sama.

 

Pachnące domowe ciasto z truskawkami na kefirze, nie pozostawi obojętnym ani dziecka, ani żadnego dorosłego łasucha.

error: Content is protected !!