Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Kiedy pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej babci, od razu poprosiłam ją o przepis. Byłam zdumiona, jak niewiele składników potrzeba, oraz jak mało czasu potrzebuję na jego przygotowanie.
Prosta kompozycja i łatwość przygotowania sprawia, że bardzo często gości w moim domu, szczególnie latem…
Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z truskawkami na kefirze, według przepisu mojej babci. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Roztop masło na małym ogniu i poczekaj, aż nieco ostygnie.
2. W wysokiej misce, ubij jajka ze szczyptą soli na gęstą, białą pianę. Potem dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 5 minut.
3. Następnie dodaj kefir, masło, wymieszaj i na koniec dodaj przesianą mąkę z sodą.
4. Ubij wszystko mikserem, do uzyskania jednolitej gładkiej masy o konsystencji kwaśnej śmietany.
5. Formę wysmaruj masłem i poukładaj w niej truskawki.
6. Zalej je ciastem tak, aby równomiernie przykryło owoce. Piecz w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.
7. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Ciasto truskawkowe jest gotowe.
Smacznego!
Oczywiście, najsmaczniejsze są ciasta ze świeżymi owocami. Pamiętaj jednak, że owoce można przechowywać przez cały rok i nie tylko w postaci mrożonek.
Owoce można również kandyzować, a z odpowiednią ilością cukru i pasteryzowane, mogą być przechowywane przez lata. Nawet najdroższe składniki, zakupione w sklepie, nie mogą równać się z tymi, które przygotujesz sama.
Pachnące domowe ciasto z truskawkami na kefirze, nie pozostawi obojętnym ani dziecka, ani żadnego dorosłego łasucha.