Cukinia z dodatkiem pomidorów- W piekarniku zapieczona z serem, na moim stole to prawdziwy hit.

Cukinia jest lekkostrawnym oraz delikatnym warzywem sezonowym , która ma bardzo łagodny smak. Idealnie pasuje do każdego rodzaju mięsa oraz warzyw. Wysoko jest ceniona za dietetyczną wartość. Zawiera żelazo, potas, magnez, Witaminę K , witaminę C, Witaminę PP, beta karoten oraz witaminę B1.

 

Najsmaczniejsza jest młoda cukinia. Jeść ja można na surowo, smażyć kwiaty cukinii, ugotować leczo oraz pyszne ciasta z niej upiec.

Poniżej znajdziesz świetny przepis na zapiekaną cukinię z dodatkiem pomidora oraz sera. Bardzo często na wspólną oraz lekką i ciepłą kolację ją podaje. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • Ziemniak
  • Cebula
  • 150 g twardego sera
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Zioła prowansalskie do smaku
  • Olej słonecznikowy do smażenia

 

 

WYKONANIE:

1. Obraną cebulę, następnie pokrojoną i podsmażoną przenieś do naczynia żaroodpornego.

2. W plasterki pokrój obrane oraz umyte ziemniaki, pomidory oraz cukinię. Wraz z cebulą ukłdaj warstwami wszystkie warzywa.

 

3. Do smaku przypraw solą oraz pieprzem, następnie przez 30 minut piecz zakryte folią aluminiową w 200 stopniach.

4. Po upływie tego czasu, zdejmij folię następnie startym serem posyp i przez 15-20 minut piecz do momentu rozpuszczenia się sera.

 

Tak przygotowane danie koniecznie zawsze podawaj na ciepło. Najlepiej wtedy smakuje. Życzę smacznego!

 

Koniecznie przekaż ten przepis przyjaciołom, a swoje wrażenia do nas napisz.

error: Content is protected !!