Cukiniowe Wachlarze – Przygotujesz szybko i z prawdziwą przyjemnością
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Cukinia jest warzywem bardzo lubianym w każdej postaci. Jednak cukiniowe wachlarze są jedną z najbardziej lubianych, przeze mnie, form podawania cukinii. Delikatne mięso uzupełnia warzywo tworząc smakowite danie, które polecam wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych. Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest warte spróbowania. Do dzieła!
1. Pokrój cebulę w kostkę. Dosyp ją do mięsa mielonego, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw, według potrzeb, sól i pieprz. Wszystko razem pomieszaj.
2. Obierz cukinie ze skórki. Natnij jej grubszą stronę wzdłuż w kilku miejscach tworząc wachlarz- zdjęcie poniżej pokazuje jak to zrobić. W nacięcia włóż wcześniej przygotowane mięso mielone. Następnie na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, ułóż je tak, by cukinie do siebie nie przylegały. Potem przykryj je folią aluminiową.
3. Ustaw piekarnik na 180 °. Tak przygotowane cukinie piecz przez 40 minut.
4. Ser zetrzyj na tarce. Po 40 minutach wyjmij blaszkę, zdejmij folię i posyp cukinie serem. Włóż do piekarnika na 10 minut, tak by ser się rozpuścił.
Starty ser możesz także dodać do śmietany lub majonezu. Do tego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Taki sos możesz podawać razem z cukinią- polej ją, a będzie bardziej aromatyczna. Na cukinie posyp posiekany koperek- według uznania. Teraz możesz się delektować pysznym daniem. Smacznego!