Cygańska karkówka – Połączenie tych składników sprawia, że nie można jej się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz

Karkówkę po cygańsku, polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych, lubiącym eksperymentować w kuchni i serwować swoim bliskim oraz przyjaciołom smaczne i sprawdzone nowinki kulinarne.

 

Ponieważ pogoda również nam sprzyja i chętnie spędzamy swój wolny czas na świeżym powietrzu, polecam przygotowanie pysznego cygana na grillu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

 

SKŁADNIKI:  
  • 1,5 kg karkówki
  • 100 g boczku
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 60 ml jasnego piwa
  • 2 cebule – biała i czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżki miodu
  • Przyprawy do smaku
  • Pęczek pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Potem poukładaj je na blaszce i posyp z wierzchu przyprawami. Teraz, przygotuj marynatę: W misce, wymieszaj olej, miód, piwo i przyprawę do gyrosa. Karkówkę, pokrojoną w plastry, wymieszaj z przygotowaną marynatą.

 

 

2. Na warstwie ziemniaków, poukładaj obraną cebulę, pokrojoną w piórka oraz posyp boczkiem, pokrojonym w kostkę.

 

 

3. Na wierzchu, poukładaj marynowaną karkówkę.

 

 

4. Warstwy, układaj do wyczerpania składników.

 

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 50-60 minut przykryte folią aluminiową.

 

 

6. W tym czasie, przygotuj aromatyczny sos: Śmietanę, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

 

 

7. Kilka minut przed końcem pieczenia, zdejmij folię i zalej przygotowanym sosem. Gdy sos zbrązowieje, a danie się zarumieni – jest gotowe!

 

 

Koniecznie podawaj na gorąco w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!