Przepis warty poznania i zapamiętania. W dobie szalejących wirusów jest niezbędny, kiedy trzeba wzmacniać organizm i budować odporność.

Nikt nie lubi chorować. Bakterie, wirusy i stany zapalne często doprowadzają nas do poważniejszych chorób, dlatego warto już dziś zadbać o swoją odporność.

Goździki, czosnek i jabłko to naturalne wzmacniacze odpornościowe, a razem tworzą mieszankę wybuchową. Czosnek wytwarza nieprzyjemny zapach, który skutecznie niweluje jabłko i goździki. Dodatkowo wzmacniają działanie czosnku i pomagają w walce z chorobami takimi jak stany zapalne czy też problemy z układem oddechowym.

 

W jakich sytuacjach nasz domowy syrop pomaga?

  • wzmacnia odporność, dzięki czemu rzadziej chorujemy
  • przy chorobach kości i stawów
  • przy grypie
  • przy problemach z oddychaniem
  • przy różnych zapaleniach
  • przy suchym i ostrym napadzie kaszlu

Oprócz tego nasz syrop dostarcza organizmowi składniki odżywcze i potrzebne witaminy oraz ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.

Sposób przygotowania syropu z czosnku, jabłka i goździków

Przygotuj następujące składniki:

  • jedną garść goździków
  • trzy ząbki czosnku
  • jedno jabłko

Przygotowanie krok po kroku:

Każdy ząbek czosnku obierz i opłucz wodą.

 

Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Do szklanego naczynia przełóż posiekany czosnek i zalej niewielką ilością wody na minimum jeden kwadrans.

 

Jedno jabłko dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.

 

Do garnka wsyp pokrojone jabłko, zalej wodą i dodaj jedną garść goździków.

 

Postaw garnek na kuchence i gotuj do zagotowania. Gdy woda będzie już zagotowana, ściągnij garnek z pieca i odstaw go na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj zalany wcześniej wodą czosnek.

 

Garnek, w którym gotowaliśmy naszą miksturę, przykryj pokrywką na 10 minut do czasu zaparzenia. Po tym czasie odcedź przez sitko.

 

Gotowe! Miksturę pij w ciągu dnia.


error: Content is protected !!