Przepis warty poznania i zapamiętania. W dobie szalejących wirusów jest niezbędny, kiedy trzeba wzmacniać organizm i budować odporność.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Goździki, czosnek i jabłko to naturalne wzmacniacze odpornościowe, a razem tworzą mieszankę wybuchową. Czosnek wytwarza nieprzyjemny zapach, który skutecznie niweluje jabłko i goździki. Dodatkowo wzmacniają działanie czosnku i pomagają w walce z chorobami takimi jak stany zapalne czy też problemy z układem oddechowym.
Oprócz tego nasz syrop dostarcza organizmowi składniki odżywcze i potrzebne witaminy oraz ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Przygotuj następujące składniki:
Przygotowanie krok po kroku:
Każdy ząbek czosnku obierz i opłucz wodą.
Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Do szklanego naczynia przełóż posiekany czosnek i zalej niewielką ilością wody na minimum jeden kwadrans.
Jedno jabłko dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Do garnka wsyp pokrojone jabłko, zalej wodą i dodaj jedną garść goździków.
Postaw garnek na kuchence i gotuj do zagotowania. Gdy woda będzie już zagotowana, ściągnij garnek z pieca i odstaw go na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj zalany wcześniej wodą czosnek.
Garnek, w którym gotowaliśmy naszą miksturę, przykryj pokrywką na 10 minut do czasu zaparzenia. Po tym czasie odcedź przez sitko.