Kilka sposobów na idealnie czystą kuchnię, które każda kobieta powinna znać. Moja kuchnia lśni czystością.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Mycie przypalonych garnków czy patelni to istny koszmar, ale dzięki użyciu węgla aktywnego będzie ono znacznie łatwiejsze. Wystarczy zetrzeć kilka tabletek węgla na proszek i wsypać do przypalonego naczynia.
Po około 20 minutach należy zalać je niewielką ilością zimnej wody i odstawić na mniej więcej pół godziny. Później wystarczy dokładnie umyć przypalony garnek lub patelnię, pozbywając się przy tym resztek węglowego proszku.
Przy sprzątaniu lodówki warto zadbać o pozbycie się zapachów, które pozostają przechowywane w niej produkty. Aby to zrobić, skorzystaj z roztworu wody i octu, wymieszanych w równych proporcjach. Starannie umyj nim lodówkę, a potem przetrzyj ją suchą szmatką. Po umyciu postaw lodówkę na jakiś czas pustą, aby wyschła do końca.
Najlepszy środek do usunięcia tłuszczu nagromadzonego na kuchennych płytkach to mieszanka składająca się z 4 łyżek boraksu, 100 mililitrów amoniaku i 100 mililitrów octu rozpuszczonych w 4 litrach wody. Po umyciu tym środkiem płytki odzyskają swój połysk.
W pozbywaniu się tłuszczu z kuchennych szafek pomoże z kolei czyszczenie ich olejem roślinnym i sodą, które należy wymieszać w równych proporcjach. Środek ten należy pozostawić na zabrudzonych miejscach na 30 minut, po czym przetrzeć je gąbką.