Co roku nadchodzi moment, gdy owoce sezonowe zaczynają być trudno dostępne w sklepach. W takich momentach sięgam po ten przepis. Idealnie sprawdzi się, gdy posiadamy kandyzowane, mrożone bądź suszone owoce. Przepis jest prosty w wykonaniu, a zapewniam, że smakuje obłędnie. Miłośnicy ciast i deserów nie przejdą obok niego obojętnie.
Aby przygotować to ciasto wystarczą Ci składniki z pobliskiego sklepu, lecz najprawdopodobniej masz je wszystkie w swojej kuchni. Proponuję Ci wersje z suszonymi śliwkami, ale doskonale sprawdzą się również suszone morele, daktyle, czy rodzynki. Wybierz to, co bardziej ci smakuje. Zaczynamy?
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
225 g suszonych śliwek
-
200 g twarogu
-
100 g cukru
-
100 g masła
-
30 g orzechów laskowych
-
50 ml likieru z czarnej porzeczki
-
Cukier waniliowy
Przygotowanie:
1.Suszone śliwki należy namoczyć przez kilka godzin w likierze z czarnej porzeczki. Najlepiej zalać je likierem wieczorem, aby przez całą noc nasiąkały, a ciasto przygotować następnego ranka. Jeśli nie masz likieru, bądź nie spożywasz alkoholu, wykorzystaj do tego wodę lub herbatę. Masło wyciągnij 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta.
2.Twaróg należy zblendować z cukrem – 60 g, 2 jajkami, dodatkowym jednym żółtkiem i połową opakowania cukru waniliowego.
3.Przygotuj miskę. Wsyp do niej mąkę. Dodaj miękkie masło, mleko, zmielone i uprażone wcześniej orzechy, 25 g cukru i 1 białko jajka. Wszystkie składniki należy zagnieść na jednolite ciasto. Przygotuj formę o średnicy 20-23 cm i wyłóż ciasto do niej.
4.Na ciasto wyłóż namoczone śliwki, a następnie wylej masę serową. Wyrównaj wierzch.
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź patyczkiem. Smacznego!
Wyśmienity i rozpływający się w ustach sernik to świetny deser podczas spotkania z przyjaciółmi. Idealnie współgra z czarną kawą, bądź filiżanką herbaty.