Dlaczego zupy są ważne w naszej diecie – Ich zdrowotne właściwości, polecają dietetycy

W dzisiejszej kuchni za mało uwagi poświęca się gotowaniu zup. To nie jest dobre, a dietetycy twierdzą nawet, że jedzenie zup jest dla nas bardzo ważne.

 

 

Nasz organizm potrzebuje surowych warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, a przetwarzając je, otrzymuje wiele przydatnych składników oraz wspomaga motorykę i ruchliwość jelit. Nasz organizm potrzebuje również żywności przetworzonej, aby się nie przeciążyć, a zupy są tu rewelacyjnym rozwiązaniem.
Najbardziej dietetyczne są zupy gotowane z drobno pokrojonych warzyw w dużej ilości wody doprawione oliwą z oliwek i przyprawami.

 

 

ZALETY ZUPY

Zupy to łatwy, tani i niskokaloryczny obiad, który skutecznie nasyci żołądek i nie dostarczy dodatkowych kalorii.

Jedzenie zup sprawia, że nasza dieta jest zdrowa i urozmaicona. Zawiera głównie warzywa i niewielką ilość zbóż, które podczas gotowania uwalniają wszystkie wartościowe składniki do wody. To one skutecznie poprawiają mikroflorę jelitową.

Włączając je do diety, łatwo jest zachować szczupłą sylwetkę i jednocześnie wypełnić objętość żołądka.

Tym, którzy mają problemy z układem trawiennym i nadwagą, zaleca się jedzenie zup nawet codziennie, a przynajmniej dwa do trzech razy w tygodniu.

 

 

Aby zachować szczupłą sylwetkę i zdrową dietę, musisz pamiętać o pomijaniu różnych przekąsek i fast foodów. Przyzwyczaj organizm do właściwego odżywiania i pamiętaj o ważnych zasadach przyrządzania zup:

 

1. Zupa nie musi być tłusta, aby była syta. Zupa, gotowana na mięsie, nie jest już zupą, lecz rosołem. Dopuszcza się dodanie do zupy odrobinę mięsa z kurczaka, ale ugotuj je osobno. Jako dodatku, możesz również użyć owoców morza.Jednak zupę z grzybami, zaleca się spożywać nie częściej niż raz w tygodniu.

 

2. Zupa nie powinna mieć w swoim składzie dużo ziemniaków. To nie jest najbardziej dietetyczny składnik. Wystarczy pół średniej wielkości ziemniaka na jedną porcję zupy.

 

3. Aby zupę można było uznać za zupę, musi ona zawierać 2/3 płynu i 1/3 warzyw.

 

Spróbuj sama ugotować zupę, według przepisu podanego niżej. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowej potrawy i prawidłowe odżywianie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

 

 

Zupa Warzywno-Fasolowa

 

SKŁADNIKI

  • 200 g kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 100 g gotowanej fasoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek pora o długości 3-4 cm
  • pietruszka i sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. Marchewkę pokrój w paski, a cebulę w pół piórka. Podsmaż marchewkę z cebulą i pokrojonym w piórka porem na patelni z olejem.
2. Podziel kalafior na różyczki, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do garnka z wrzącą wodą.

 

3. Następnie, dodaj marchewkę z cebulą i porem, gotuj przez 15–20 minut.
4. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę (możesz użyć fasoli z puszki, bez wody) i gotuj przez kolejne 5 minut.

 

Przed podaniem zdób zupę pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

 

Spróbuj i przekonaj się, jakie są korzyści z jedzenia zup dla Twojego organizmu.


error: Content is protected !!