Pyszny, domowy dżem morelowy – najlepsza receptura

Jesteś fanem moreli i chleba? Po co to rozdzielać, skoro można zjeść kanapkę ze zdrowym, domowym dżemem morelowym. Stosując się do poniższego przepisu, otrzymasz w efekcie naturalny dżem bez chemii i sztucznych ulepszaczy smaku. Konsystencja zależy tylko od ciebie. Pamiętaj jednak, aby zamiast garnka użyć piekarnika.

Lista składników:
  • 1 kg moreli,
  • Pół kg cukru,
  • 50 ml rumu.

 

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wszystkie morele umyj dokładnie pod bieżącą wodą.

Krok 2: Umyte wcześniej owoce przekrój i wyjmij z nich pestki. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia.

Krok 3: Ułożone na blaszce morele polej dokładnie rumem oraz posyp cukrem. Zrób to tak, aby każdy owoc był dokładnie otoczony w pysznej, słodkiej miksturze.

Krok 4: Po odpowiednim przygotowaniu piecz całość w temperaturze 190°C przez godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze przemierzać piekące się morele.

Krok 5: Tak przygotowane owoce rozdziel w słoikach. Odwróć je do góry nogami. Poczekaj, aż dżem ostygnie i będzie gotowy do spożycia. Smacznego 🙂


error: Content is protected !!