Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przepis dostałam od mojej teściowej, która serwowała te bułeczki przy okazji każdej uroczystości rodzinnej. Panowała wówczas tylko jedna zasada: Kto pierwszy, ten lepszy…
Aby uniknąć ścigania się z krewnymi o pyszną bułeczkę z farszem, poprosiłam teściową o przepis i odtąd zawsze mogłam najeść się ich do syta.
Jeśli masz pod ręką gotowe ciasto drożdżowe, przygotowanie tych bułeczek zajmie ci nie więcej niż godzinę. Efektem jest natomiast pyszna przekąska, która również świetnie nadaje się na ciepłą kolację dla wszystkich domowników.
Oto przepis na pyszne bułeczki z farszem mięsnym, które są lepsze nawet od niektórych pierogów. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od farszu. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a po ostygnięciu obierz je. Mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Do zmielonego mięsa, cebuli i ziemniaków dodaj jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj składniki.
3. W cieście odciśnij kółka (jak na pierogi) i na każdym ułóż porcję nadzienia.
4. Zawiń wszystkie brzegi do góry, pozostawiając małą dziurę na środku.
5. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, poukładaj bułeczki i posmaruj każdą roztrzepanym jajkiem.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz bułeczki przez 35–40 minut.
Możesz podawać bułeczki z ulubionym, domowym sosem zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!
Te pyszne bułeczki, zawsze piekę w sporej ilości, aby nikt nie musiał się po nie ścigać.
Farsz można modyfikować w dowolny sposób, w zależności od upodobań smakowych. Ze świeżymi ziołami smakują obłędnie!