Dyniowy Sernik – Idealne połączenie składników, które na długo zostanie w pamięci bliskich
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Dzielę się dziś z Wami rewelacyjnym przepisem na pyszny sernik bez użycia mąki, cukru i słodkich herbatników. Gwarantuję, że zjesz go z prawdziwą przyjemnością i z dumą podzielisz się nim z rodziną. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię, włóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Potem wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 10 minut.
2. W tym czasie przygotuj masę serową. Wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, na gładką, jednolitą masę.
3. Zblenduj schłodzoną dynię i wymieszaj z masą serową.
4. Ubij białka jajek na białą, sztywną pianę i delikatnie wymieszaj szpatułką z masą serową i dynią.
5. Formę przykryj papierem do pieczenia. Wlej masę i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Piecz sernik dyniowy w piekarniku, rozgrzanym do 170 stopni przez 45–60 minut. W dolnej części rozgrzanego piekarnika, umieść miskę z wodą. Para wodna, wpłynie korzystnie na smak i konsystencję sernika. Po upieczeniu i wystudzeniu, włóż go do lodówki na 2-3 godziny. Masa dobrze się zwiąże i łatwiej będzie go kroić. Sernik, po wierzchu można również polać miodem i udekorować listkami mięty. Smacznego!
Podziel się przepisem ze znajomymi, a z nami podziel się wrażeniami!