Faszerowane ziemniaki – Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym – wypełnij 3 ziemniaki farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
To smaczne i nietypowe danie może zrobić każdy, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne produkty na pewno posiadasz we własnym domu.
1. Umyte ziemniaki w mundurkach, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Do podsmażonego mięsa, dodaj boczek pokrojony w drobną kostkę. Podsmażaj do czasu, aż boczek się lekko wytopi, a następnie dodaj mąkę i mleko. Duś często mieszając do czasu, aż powstały sos zgęstnieje.
3. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż z nich miąższ i rozgnieć go widelcem. Potem, wymieszaj go z podsmażonym mielonym mięsem, boczkiem i 3-4 łyżkami sosu pomidorowego.
4. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.
5. Tak przygotowanym nadzieniem, wypełnij połówki ziemniaków i posyp z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.
6. Faszerowane ziemniaki, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do maksymalnej temperatury do czasu aż zarumienią się z wierzchu. Gotowe!