Mięsna galaretka- właśnie w ten sposób przygotowywała ją moja Babcia. Jej wspaniałym smakiem zachwyca się cała rodzina.

Najczęściej galaretkę wieprzową przygotowuje się na Święta Wielkanocne, jednak idealnie sprawdza się podczas innych uroczystości.

Ma wspaniały smak, pięknie wygląda oraz świetnie sprawdza się na każdym spotkaniu rodzinnym. Warto jeść galaretkę, gdyż wpływa pozytywnie na nasze stawy oraz ścięgna.

Dodawana żelatyna do galaretki, zawiera bardzo dużo kolagenu, który jest jej naturalnym składnikiem.

Powinno przyjmować się odpowiednią ilość kolagenu, który idealnie wpływa na nasze zdrowie oraz witalność. Między innymi poprawia się nasze uzębienie, wpływa idealnie na stawy oraz poprawia kondycję naszej skóry.

 

SKŁADNIKI:
  • Duża marchew
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 3-4 główki czosnku
  • 2 golonki wieprzowe o średniej wielkości
  • 4 liście laurowe
  • Pieprz
  • Sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1.W dużym garnku gotuj dokładnie oczyszczone golonki. Usuń powstałą pianę, następnie wymień wodę na nową.

2.Do gotującej się golonki dodaj obrane warzywa oraz pozostałe przyprawy. Przez mniej więcej 4 godziny gotuj mięso, wtedy powinno być odpowiednio miękkie oraz odchodzić od kości.

3.Po upływie tego czasu wyjmij wszystko z otrzymanego wywaru. Otrzymany bulion przypraw do smaku pieprzem oraz solą, po czym do miseczki przeciśnij czosnek przez praskę i zalej go dwoma chochlami otrzymanego bulionu na około 5 minut.

4.Całkowicie odcedź przeciśnięty czosnek, używając siatka.

5.W naczyniach układaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz mięso.

6.Chłodnym bulionem zalej przygotowane naczynia, po czym wstaw je do lodówki na całą noc, wtedy na pewno galaretka stężeje. Smacznego!


error: Content is protected !!