Szukasz pomysłu na smaczne danie, którego przygotowanie będzie łatwe i nie zajmie ci dużo czasu? Koniecznie spróbuj pulpecików wieprzowych z ryżem i grochem. To niezwykle sycące danie możesz połączyć z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, makaronem, kaszą lub świeżym pieczywem.
Z przepisu możemy przygotować danie dla 4 osób. Łączny czas przygotowania to 50 minut. Ten wyjątkowo prosty przepis doskonale sprawdzi się dla kuchennych amatorów, którzy szukają łatwego pomysłu na obiad.
Składniki:
-
700 g mięsa mielonego wieprzowego
-
100 g suchego, łuskanego grochu
-
100 g ryżu
-
200 ml kwaśnej śmietany
-
100 g bułki tartej
-
2 cebule
-
2 pomidory
-
marchewka
-
2 ząbki czosnku
-
500 ml wody
-
sól, pieprz czarny i liść laurowy do smaku
Sposób przygotowania:
1. Groch i ryż namoczyć dzień wcześniej. Przed użyciem dokładnie je opłukać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę, jedną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Aby mięso było bardziej soczyste, można dodać niewielką ilość wody.
2. Uformować z mięsa okrągłe pulpeciki, obtoczyć je dokładnie w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piec nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać startą marchewkę i pomidory pokrojone w drobną kostkę.
4. Śmietanę rozmieszać w 500 ml wody, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa na patelni, doprawić liściem laurowym i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
5. Zalać pulpeciki gotowym sosem, dokładnie rozprowadzając go w naczyniu żaroodpornym. Piec przez kolejne 30 minut.
To danie pokochają wszyscy miłośnicy pulpecików i kotletów nie tylko w tradycyjnej odsłonie. Grochowe pulpety są wyjątkowo soczyste i mają charakterystyczny smak, a kremowy sos warzywny dodaje im aromatu i wartości odżywczych. Danie świetnie smakuje w połączeniu z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego!