Idealna czosnkowa przekąska- zawsze smakuje pysznie. Wystarczy kilka minut i jest gotowa

Przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste oraz szybkie. Moja rodzina jest nią zachwycona. Zawsze przygotowuje ją gdy zjawiają się u nas niespodziewani goście.

SKŁADNIKI:

Zakwas:

  • 20 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • Łyżka smalcu

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA FARSZ:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • Ulubiony ser
  • 4 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Koniecznie zacznij od przygotowania zaczynu. W szklance wymieszaj dokładnie wodę z drożdżami. Na szczęście nie musisz czekać, aby drożdże urosły. Tak przygotowane składniki wymieszaj razem z mąką.

2.  Rękoma ugniataj ciasto, do chwili aż nie będzie się kleiło. Tak przygotowane włóż do miski. Następnie obsyp lekko mąką , po czym całość przykryj ręcznikiem papierowym. Ciasto będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość.

3.  Gotowe ciasto włóż na blachę. Jego grubość powinna być około 1,5-2 cm. W miseczce połącz ze sobą drobno pokrojony czosnek z woda oraz olejem, następnie przełóż to na przygotowane ciasto. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni.

 

4. Następnie piecz przez 30-35 minut. Jeśli chcesz posyp także startym serem. Gdy przekąska się upiecze, koniecznie pokrój ją na mniejsze kawałki i połóż na talerz. Aby nie wyschła , koniecznie przykryj całość czystą ściereczką. Zacznij jeść gdy całkowicie wystygnie. Gotowa przekąska jest chrupiąca na zewnątrz , a w środku miękka.

Koniecznie podawaj ją swoim gościom oraz całej rodzinie, a zachwytom nie będzie końca. Smacznego!


error: Content is protected !!