Kawałki ryby przygotowane w cieście cebulowym- tak przygotowana zawsze szybko znika z talerzy. Skórka jest chrupiąca, a rybka w środku soczysta oraz bardzo delikatna.

Moja rodzina uwielbia, gdy przygotowuje dania rybne. Każdego razu staram się , aby to danie było zawsze inne.

Do przygotowania tego dania z przepisu poniżej wykorzystaj fileta ryby takiej jaką lubisz najbardziej. Gwarantuje, że gdy przygotujesz ją w tym cieście cebulowym , Twoja rodzina będzie zachwycona. U nas zawsze szybko znika z talerzy. Koniecznie musisz ją przygotować na rodzinny obiad!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 cebule
  • 600 g filet dowolnej ryby np. łosoś
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • Jajko
  • Łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku dokładnie umyj filet, po czym wysusz go ręcznikiem papierowym oraz pokrój na kawałki.

2.  Zacznij przygotowywać ciasto. Za pomocą blendera zmiel obrany czosnek oraz cebulę, całość przełóż do miski, po czym dodaj śmietanę oraz jajko.

3. Dodaj także sól, szczyptę pieprzu, proszek do pieczenia, mąkę oraz olej, całość wymieszaj. Ciasto powinno być podobne do naleśnikowego.

4. Do przygotowanego ciasta włóż pokrojone kawałki fileta, po czym przechowuj w lodówce przez około pół godziny.

5.  Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i smaż rybę z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowana ryba jest gotowa.

 

Koniecznie podawaj ją z ugotowanymi ziemniaczkami oraz ulubionymi surówkami. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!