Kieszonki z jajkiem sadzonym oraz mielonym mięsem- dla każdego smaczne, szybkie oraz oryginalne danie.

Zamiennik tradycyjnych mielonych kotletów , które jednocześnie upieczesz wszystkie w piekarniku. Dorośli jak i dzieci chętnie skuszą się na pięknie wyglądające oraz bardzo pyszne kotlety.

 

Każdy z nas ma ulubione swoje przyprawy oraz ulubione mięsa , więc na spokojnie możesz je wybrać według upodobań własnych. Koniecznie spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne!

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Mięso mielone wołowe- 250g
  • Mięso mielone wieprzowe -250g
  • Cebula
  • Marchew
  • Mleko- 1 szkl
  • Jajka-6 sztuk
  • Bułka pszenna
  • Olej słonecznikowy -10 ml
  • Sól do smaku
  • Ulubione przyprawy do smaku
  • Pieprz do smaku

 

WYKONANIE:

1. W mleku namocz bułkę, nadmiar płynu odciśnij. W drobną kostkę pokrój obraną cebulę, o drobnych oczkach na tarce zetrzyj umytą oraz obraną marchew.

 

2. W misce wymieszaj oba mięsa, dodaj jajko, marchew, cebulę oraz namoczoną bułkę. Przypraw pieprzem oraz solą , na pięć części podziel mięso, następnie z niego uformuj kieszonki ( pokazane na zdjęciu).

 

3. Na blaszkę, która została wysmarowana olejem układaj gotowe kieszonki, następnie wbij do każdej kieszonki po jednym surowym jajku. Przypraw solą.

 

4. Przygotowane kieszonki piecz przez 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Zanim podasz udekoruj posiekaną, świeżą zieleniną kieszonki. Życzę smacznego!

 

Idealną propozycją na obiad jest podanie kieszonek z jajkiem w towarzystwie puerre ziemniaczanym oraz ze świeżych warzyw surówką, ten smak jest rewelacyjny.

error: Content is protected !!