Klopsiki w sosie z dodatkiem warzyw- idealny obiad dla całej rodziny, który szybko zniknie z talerzy.

Poniżej znajdziesz przepis na pyszne klopsiki z dodatkiem warzyw, które zanurzone są w niesamowitym sosie. Koło takiego przygotowanego obiadu, nikt nie przejdzie obojętnie.

Przygotowanie tak pysznego obiadu nie zajmie Ci dużo czasu, a wszystkie składniki jakie potrzebujesz są bardzo łatwo dostępne. Przepis poniżej jest sprawdzony, gdyż korzystam z niego od bardzo dawna. Nie wyobrażam siebie przygotować klopsiki w inny sposób. Koniecznie musisz ich spróbować, gwarantuje, że będziesz zachwycona!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g cebuli
  • 130 g ryżu
  • 100 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 20 ml oleju
  • 50 g śmietany kwaśnej
  • 150 ml wody
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 10 g słodkiej czerwonej papryki mielonej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.  Do miski włóż mięso mielone, następnie dodaj surowy ryż, drobno pokrojony czosnek, cebulkę pokrojoną na małą kosteczkę, oraz startą na dużych oczkach marchew. Dokładnie wymieszaj, po czym wbij jajko oraz przypraw do smaku solą i pieprzem , ponownie całość wymieszaj.

2.  Z tak przygotowanej masy zacznij formować kuleczki, które wkładaj do naczynia żaroodpornego.

 

3. Następnie zacznij przygotowywać sos. Do miski wlej wodę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, olej, śmietanę oraz ulubione przyprawy, całość dokładnie połącz ze sobą. Gotowym sosem polej wyłożone klopsiki.

4. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Zanim podasz klopsiki, koniecznie posyp je starty serem. Tak przygotowany obiad jest gotowy!

 

Spróbuj także przygotować klopsiki z dodatkiem kapusty.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 250 g kapusty
  • 600 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Cebula
  • Odrobiona sera żółtego
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

WYKONANIE:

1.  Do miski włóż poszatkowaną kapustę, mięso mielone, jajko, cebulę pokrojoną na małą kosteczkę oraz przyprawy, całość wymieszaj.

 

2. Z tak przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, które włóż do naczynia żaroodpornego, który posmaruj olejem. Całość przykryj aluminiową folią.

3. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij folię i posyp całość startym serem, po czym piecz jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowane klopsiki są gotowe!


error: Content is protected !!