Kostka banoffee- idealny deser, którego nie musisz piec, a jego smak zachwyca wszystkich podniebienia.

Tak pyszne ciasto otrzymamy poprzez połączenie masy kajmakowej, bitej śmietany oraz bananów. Wydawać się może , że jego przygotowanie jest trudne , bo posiada dużo warstw, ale nic mylnego zrobienie tego deseru jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nim poradzi.

Ciasto, które nie trzeba piec, zawsze przygotowuje się szybko. Kolejność warstw nie jest tak ważna, ale warto aby masa kajmakowa jednak była pośrodku. Tak przygotowane ciasto idealnie pasuje na każdą uroczystość.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • Puszka masy kajmakowej
  • 4 banany
  • 60 herbatników maślanych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • Pół litr mleka
  • ½ laski wanilii
  • Jedno jajko oraz 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • Pół litra schłodzonej śmietany 36%
  • Łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki żelatyny

 

WYKONANIE:

1.W misce dobrze połącz ze sobą żółtka oraz jajko. Następnie dodaj ½ szklanki mleka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszaj, do momentu aż usuniesz wszystkie grudki.

 

2.Resztę mleka wlej do garnka i gotuj go z laska wanilii. Następnie odstaw ,aby ostygło, po czym dodaj wcześniej przygotowaną masę. Na małym ogniu podgrzewaj do momentu aż zacznie wrzeć. Cały czas mieszaj, aby powstały budyń się nie przepalił. Gotowy odstaw na bok, aby mógł wystygnąć.

 

3. Do miski włóż masło i za pomocą miksera dobrze je utrzyj. Teraz będzie trzeba połączyć masło z budyniem. Stopniowo dodawaj budyń do masła cały czas mieszając. Składniki, które używasz nie mogą być gorące.

 

4.Na spód blachy wyłóż część herbatników. Kolejne ciastka na pewno będą potrzebna na pozostałe warstwy. W tym cieście istnieje 7 warstw herbatników. Warto używać średniej blachy, którą pamiętaj aby wyłożyć papierem do pieczenia. Obierz banany i pokrój je na plasterki. Część pokrojonych bananów ułóż na herbatnikach po czym wylej część przygotowanego budyniu. Pozostały krem przyda się na kolejne warstwy.

5.Kolejna warstwa to masa kajmakowa. Na równomiernie wyłożoną masę poukładaj herbatniki.

 

6. W misce wymieszaj całą masę kajmakową. Połowę masy przełóż na wyłożone ciastka i rozprowadź równomiernie. Kolejna warstwa to ponownie herbatniki. Na wyłożonych ciastkach połóż ponownie przygotowaną masę kajmakową. Następnie układaj znów herbatniki.

 

7.Do szklanki wsyp żelatynę, do której wlej odrobinę wody , po czym dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minuta aby napęczniała. Po kilku minutach do garnka wlej trochę wody i przelej napęczniałą żelatynę. Jeśli chcesz użyj błyskawicznej żelatyny w proszku. Podgrzewaj w garnku, pamiętaj aby nie doprowadzić jej do wrzenia.

 

8.Na wcześniej wyłożonych ciastach ponownie rozłóż masę kajmakową. Szóstą warstwą są ponownie herbatnik. Połóż na nich przygotowany budyń i równomiernie go rozprowadź po całej powierzchni ciastek. Ostatnią już warstwą są herbatniki maślane.

 

9.Na sztywno za pomocą miksera ubij śmietanę 36 %. Podczas ubijania dodaj odrobine cukru do śmietany. Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i dokładnie całość wymieszaj. Stopniowo dodawaj resztę żelatyny cały czas mieszając. Mieszaj delikatnie , a wtedy ubita śmietana nie powinna opaść.

 

10.Tak przygotowaną masę przełóż na ostatnią warstwę herbatników. Rozłóż ją równomiernie lub wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce najlepiej przez całą noc. Jako dekoracji możesz użyć ulubionych owoców np. brzoskwiń lub posypać startą czekoladą. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!