Pyszne kotleciki – Jem i nie boję się, że przytyję. Super obiad dla Pań chcących zgubić z bioder kilka kg.

Kotlety są jednym z tych dań, które pojawiają się na naszych talerzach nawet kilka razy w tygodniu.

Z pewnością są one zmorą osób dbających linię, bo najczęściej smaży się je na oleju, przez co mogą zawierać spore ilości kalorii. Jeżeli nie chcesz rezygnować z kotletów, a jednocześnie masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu ich, to mam dla ciebie coś, co z pewnością rozwiąże twoje dylematy.

Pyszne kotleciki z kapustą pieczone w piekarniku są wspaniałą alternatywą dla tych smażonych w piekarniku.

 

Nie dodajemy tutaj także mąki ani chleba, wybieramy natomiast zdrowe warzywa oraz pełnowartościowy twaróg. Koniecznie zapoznaj się z przepisem i ciesz się nowym, wspaniałym smakiem!

Podane proporcje starczą mniej więcej na 12 sztuk kotletów.

Wymagane składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 200 g kapusty białej
  • 80 g twarożku
  • 1 kurze jajko
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 łyżeczki chmielu suneli
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól, mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Bierzemy głęboką miskę, wrzucamy do niej zmielone mięso z kurczaka i doprawiamy je czosnkiem, chmielem, pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Młodą kapustę szatkujemy w drobne kawałki. Do innej miski dodajemy twarożek i jajko, a następnie ucieramy. Całość łączymy z przyprawionym mięsem.

 

Do mięsa dodajemy także kapustę oraz posiekany świeży koperek. Wszystko starannie mieszamy, a później zaczynamy formować niewielkie kotleciki.

Bierzemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia oraz rozkładamy na niej mięsne kulki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy kotlety przez 30 minut. Smacznego!


error: Content is protected !!