Kotleciki ziemniaczane z mięsem – Pełne danie obiadowe w genialnej odsłonie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Poznaj genialny przepis na najlepsze kotleciki z mięsem, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć więc gwarantuję, że często będziesz do niego wracać. Do dzieła!
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ósemki, a następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
2. Gdy będą gotowe przecedź je i jeszcze ciepłe ugnieć na gładkie puree.
3. Obraną cebulę pokrój w małą kosteczkę.
4. Teraz podsmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Zarumienioną cebulkę wymieszaj z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Do wystudzonej masy ziemniaczanej, dodaj jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj.
6. Z powstałego ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz je w dłoni. Na środku każdej, umieść porcję mięsa i dokładnie owiń je ciastem. Zawijając brzegi do góry, uformuj zgrabne kotleciki.
7. Tak przygotowane kotleciki, obtocz z każdej strony w mące.
8. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!