Kotleciki ziemniaczane z mięsem – Pełne danie obiadowe w genialnej odsłonie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Z całą pewnością istnieje wiele przepisów na nadziewane najróżniejszymi farszami kotlety ziemniaczane. Jednak ten, polecam wszystkim miłośnikom kulinarnych nowinek i lubiącym eksperymentować w kuchni.

 

Poznaj genialny przepis na najlepsze kotleciki z mięsem, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć więc gwarantuję, że często będziesz do niego wracać. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 12 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ósemki, a następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.

2. Gdy będą gotowe przecedź je i jeszcze ciepłe ugnieć na gładkie puree.

 

3. Obraną cebulę pokrój w małą kosteczkę.

 

 

4. Teraz podsmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Zarumienioną cebulkę wymieszaj z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

 

5. Do wystudzonej masy ziemniaczanej, dodaj jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj.

 

6. Z powstałego ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz je w dłoni. Na środku każdej, umieść porcję mięsa i dokładnie owiń je ciastem. Zawijając brzegi do góry, uformuj zgrabne kotleciki.

 

7. Tak przygotowane kotleciki, obtocz z każdej strony w mące.

 

8. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Kotleciki ziemniaczane z mięsem podawaj na gorąco, polane aromatycznym, pomidorowym sosem z ziołami. Smacznego!


error: Content is protected !!