Kotlety mielone drobiowe- jeszcze nie jadłam tak soczystych oraz delikatnych kotletów.

Najczęściej w naszych domach przygotowuje się danie z mięsa drobiowego. W szybki oraz prosty sposób przygotowuje się go , a do tego jest soczyste miękkie oraz delikatne.

 

Nie zliczona ilość smacznych dań można przygotować z drobiu gdyż komponuje się zawsze świetnie z ziołami, warzywami, sosami oraz różnymi dodatkami.

Najbardziej smakują mojej rodzinie przygotowane kotlety z przepisu poniżej. Koniecznie spróbuj , a przekonasz się , że są bardzo pyszne!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700 g filet z kurczaka
  • 150 ml wody
  • 150 g słoniny
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka z jajka
  • 50 g masła
  • 3-5 sztuk ziela angielskiego
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 2 liście laurowe
  • Do smaku sól
  • Do smaku pieprz mielony czarny

 

 

WYKONANIE:

1. Za pomocą maszynki do mięsa z zmiel słoninę , fileta z kurczaka, czosnek oraz cebulę.

2. Do przygotowanej masy dodaj żółtka ,mąkę, do smaku przypraw pieprzem oraz solą i całość wymieszaj dokładnie.

 

3. Zgrabne kotleciki uformuj z mięsa, na patelni z rozgrzanym olejem smaż na złoty kolor z każdej strony.

4. Do garnka przełóż usmażone kotlety, dodaj liście laurowe, masło oraz ziele angielskie, do smaku dopraw. Ciepła wodą zalej, przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu duś. To wszystko!

 

Drobiowe kotlety najbardziej smakują z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz w towarzystwie surówek ze świeżych warzyw bądź małosolnym ogórkiem. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!