Kotlety mielone ,, Jaskółcze gniazda”- tak przygotowane zawsze szybko znikają z talerzy.

Przepis na te niesamowicie pyszne kotlety dostałam od mojej teściowej. Gdy pierwszy raz ich spróbowałam, od razu zakochałam się w tym wspaniałym smaku.

Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a każdy z wielka przyjemnością na pewno je skosztuje. Możesz je przygotować także na każda uroczystość rodziną lub zwykłe spotkanie ze znajomymi. Za każdym razem gdy pojawiają się na stole, to wszystkie znikają w oka mgnieniu. Koniecznie musisz spróbować!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g twardego sera
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 kromki chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • Papryka
  • Pomidor
  • Cebula
  • Pęczek koperku
  • 2 jajka
  • Ketchup
  • Majonez
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

WYKONANIE:

1.  W dużej misce połącz ze sobą mięso oraz wszystkie ulubione przyprawy.

2. Następnie dodaj drobno posiekany koperek oraz czosnek, który przeciśnij przez praskę.

 

3. Kromki chleba namaczaj w mleko albo w wodzie, po czym odciśnij z nich nadmiar płynu i dodaj do mięsa.

4. Do przygotowanej mieszanki dodaj jajka, po czym całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.

 

5. Zacznij forować kotleciki, które układaj na blaszce, którą wcześniej posmaruj olejem.

 

6. Każdy kotlet posmaruj ketchupem i układaj na nim plasterek cebuli, następnie posmaruj majonezem, połóż plasterek pomidora , papryki oraz na wierzch połóż plaster sera.

 

7. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Po tym czasie pyszne kotleciki są gotowe!

Jeśli chcesz możesz także z tego mięsa zrobić nadziewane kotlety np. pieczarkami, serem lub warzywami. Koniecznie podawaj gorące kotleciki z puree ziemniaczanym oraz ulubionymi surówkami. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!