Kotlety mielone z piekarnika – Smakują wyśmienicie, a ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kiedy pierwszy raz upiekłam kotlety mielone w piekarniku, nawet nie zauważyłam kiedy zasiedliśmy do stołu. W jednym czasie, smażyły się wszystkie, a ja znalazłam czas na przegląd dzisiejszej prasy i pogadankę z synem.

 

 

Są delikatne, soczyste i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • 5 kromek jasnego, pszennego chleba
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kromki chleba namocz w mleku, a następnie odciśnij jego nadmiar.

2. Obraną wcześniej cebulę, pokrój w drobną kostkę.

3. Do roztrzepanych jajek, dodaj posiekane zioła i musztardę. Wymieszaj.

4. Dodaj jajka z musztardą do mielonego mięsa, namoczony chleb, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj mięso rękoma.

5. Uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200-220 stopni C, przez 30 minut. Smacznego!

 

Tak upieczone kotlety mielone podawaj z ziemniakami oraz surówką z buraczków.


error: Content is protected !!